Forskare vid Lunds tekniska högskola har tagit fram ett nanochip som kan spåra prostatacancer. Chipet har målsökande molekyler som själva hittar tumören.

Varje år drabbas 10 000 män i Sverige av prostatacancer. Sättet att spåra cancern har hittills varit inexakt och haft hög överdiagnostisering.

Nu finns ny teknik att spåra cancern.

Forskarna i Lund arbetar med nanobioteknik som ger instrument i miniformat, i detta fall en analysplatta som inte är större än en nagel.

Plattan består av 98 punkter som suger upp vätska. Punkterna analyserar olika proteiner och markerar förekomsten av en biomolekyl, som talar om om det finns en tumör. Analysen visar också hur svårartad den eventuella tumören är.

Thomas Laurell, professor vid Lunds tekniska högskola, menar att den nya metoden kan ge en snabbare, mer exakt, mindre smärtsam och därmed mer effektiv diagnos.

? Med vår teknik räknar vi med att kunna spåra prostatacancern bättre och även se vilken typ det rör sig om. Vi kommer att få svar på många fler frågor och därmed förbättras förutsättningarna för en korrekt diagnos, säger han i ett pressmeddelande.

Genom förbättrad tumörklassificering hoppas forskarna att behandlingen och medicineringen bättre kan anpassas till varje individs behov.

Källa: Lunds tekniska högskola