Urinvägsinfektion är världens vanligaste bakterieinfektion och något som mer än hälften av alla kvinnor drabbas av åtminstone en gång i livet. För de flesta är besvären övergående, men för vissa når infektionen njurarna, vilket i värsta fall kan innebära permanenta njurskador. Infektionen drabbar barn särskilt hårt och är hos dem en av de vanligaste orsakerna till njursvikt globalt sett.

 

Milan Chromek, forskare vid Karolinska Institutet, har bland annat studerat hur urinvägarna försvaras mot de angripande bakterierna och hur bakterierna kan övervinna försvaret.
Studien visar att urinvägarna och njurarna producerar bakteriedödande peptider, små proteinmolekyler, som bilder en sköld på urinvägarnas insida som skydd mot bakterierna. När bakterierna invaderar urinvägen ökar produktionen av peptider mycket snabbt och bakterierna dödas innan de hinner föröka sig.

 

Studien visar samtidigt att bakterierna har utvecklat en effektiv taktik för att undkomma kroppens försvar. Genom att gruppera sig och bilda en slags flercellig organism kan de stanna kvar i urinvägarna, motstå peptiderna och undvika att aktivera det övriga immunförsvaret.

 

De nya kunskaperna öppnar vägar för nya behandlingar och möjligheter att förebygga urinvägsinfektion. Forskarna kommer nu att fortsätta sina studier för att undersöka möjligheterna att öka kroppens egen produktion av de bakteriedödande peptiderna. Det skulle kunna innebära ett helt nytt sätt att förebygga bakterieinfektioner, som även kan få betydelse när det gäller andra infektionssjukdomar.

 

Källa: KI