Inkontinensskydd

Produkter som suger upp eller absorberar läckage är det man först tänker på i samband med urininkontinens. Dessa finns för både män och kvinnor, i olika storlekar och utformningar. Det är inte storleken på skyddet som räknas när man undrar över hur stora läckage skyddet klarar av. Det viktiga är vad skyddet innehåller och hur skyddet sitter på plats. Nästan alla inkontinensskydd innehåller superabsorbent, som har förmåga att suga upp vätska, långt över sin egen vikt. Materialet kan också hålla kvar vätskan om inte trycket blir för hårt. Ovanpå superabsorbenten brukar det ligga ett nonvowen material, som är ett tunt pappersskikt som ska vara mjukt mot huden och upplevas torrt. Under superabsorbenten kan det finnas en plastfilm, som gör att skyddet inte läcker igenom på kläderna. Dessa produkter är för engångsbruk och de flesta hålls på plats med en åtsittande byxa. För mindre läckage kan en tvättbar trosa eller kalsong med inbyggt inkontinensskydd vara aktuell.

Om det finns risk för läckage, trots en noggrant utprovad produkt, kan lakansskydd eller hygienunderlägg (kan läggas på stolar) användas. Dessa finns både för engångsbruk och tvättbara för flergångsanvändning.

Urindroppsamlare

För män med urininkontinens kan urindroppsamlare bli aktuellt. Produkten liknar en kondom men med utlopp för urinen i form av ett litet rör. På röret kopplar man en urinuppsamlingspåse. Denna bör vara avtappningsbar så att man kan tömma ut urinen med jämna mellanrum.

Urinstoppande produkter

För kvinnor med ansträngningsinkontinens finns en liten plugg av silikon, att föra in i urinröret. Pluggen är som ett mjukt rör med en liten fylld ballong i toppen. För att inte pluggen ska glida in i blåsan, har den en mjuk krage som håller den på plats. Pluggen tas bort när man kissar och en ny sätts på plats.

En annan produkt för kvinnor med ansträngningsinkontinens är kontinensbågen. Den är mjuk och bågformad och förs efter uppblötning in i slidan, ibland med hjälp av en införingsstav. Kontinensbågen stöttar urinröret genom slidväggen. Den tas ut genom ett band som är fästat i den, på samma sätt som en tampong.