Idag finns det en uppsjö av olika skydd, speciellt anpassade för män, att välja mellan. Förutom att utreda och behandla blåsproblem och inkontinens, är det uroterapeutens uppgift att hjälpa dig att finna ett skydd som du trivs med.

En undersökning som SIFO gjort visar att män med inkontinens ofta besväras av dålig lukt och fläckar på kläderna.
Urinen är steril inne i kroppen. Det är först när den kommer ut och bakterier börjar växa i den som det luktar, förklarar Ingrid Roune, uroterapeut på urologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.
Eftersom få människor har möjlighet att byta underkläder stup i kvarten räcker det med förhållandevis små läckage för att man ska besväras av dålig lukt. Om man inte använder skydd vill säga.

Moderna skydd

Dagens skydd innehåller superabsorbent, ett material som består av små korn. När kornen blir våta bildar de ett gelé som binder såväl vätskan som lukten, förklarar Ingrid.
Inkontinensskydden består av tre olika lager, där superabsorbent är det yttersta. Det innersta lagret håller dig torr medan det nästa sprider urinen i skyddet.
Eftersom män behöver mer skydd framåt än bakåt har man utvecklat speciella skydd för just män. Idag finns det en uppsjö av olika skydd att välja mellan. Det är distriktsköterskan eller uroterapeutens uppgift att hjälpa dig att finna ett skydd som du trivs med.

Val av skydd

Grundläggande för valet av skydd är hur stort läckagen är och vad som orsakar inkontinensen. Vidare tar uroterapeuten hänsyn till om patienten är rörelsehindrad och hur väl patienten kan ta på och av skyddet själv.
Utöver detta handlar valet om personliga preferenser.
Jag låter alltid patienten prova flera olika skydd hemma under en period för att finna det han trivs bäst med, säger Ingrid.

Stort urval

Ett vanligt skydd, som många män använder, är den så kallade sadeln. Det är ett trekantigt skydd som fästs i underkläderna med en tejp. Skyddet finns i två tjocklekar varför det kan användas vid såväl små som större läckage.
För de män som har dropp eller små läckage finns en påse som man trär över penis. Påsen fästs med en tejp mot huden alternativt mot en fixerbyxa.
Det så kallade lövet, ett dubbelvikt skydd som du lägger in penis och pung i, kan också användas vid droppläckage, berättar Ingrid.
Vid stora läckage finns ett veckat skydd som du lägger penis och pung i. Det finns också byxor med inbyggda skydd, så kallade pull-ons.
Vid riktigt stora läckage, över 3 dl, finns skydd som är heltäckande både fram och bak. Denna typ kan klara upp till en liter vätska och används ofta av de patienter, som av olika anledningar till exempel hjärtsvikt, läcker stora mängder under natten.

Bra skydd - en rättighet

Alla som besväras av urinläckage har rätt till ett bra skydd. Har du besvär ska du vända dig till distriktsköterskan eller till en uroterapeut.
Förutom att utreda och behandla besvären, skriver de också ut skydd. Vad du får betala för skydden varierar i olika landsting. Det finns landsting där skydd är kostnadsfria, i andra betalar du 200 kronor per år.