Trängningsinkontinens kännetecknas av att man läcker urin i samband med att man känner att man behöver kissa. Trängningarna kan komma helt oväntat eller vid vissa typiska situationer. Ofta har man svårt att hålla sig längre stunder och måste kissa oftare än andra. Trängningarna kan vara såväl starka som obehagliga och läckagen både stora och ohejdbara.

Många beskriver att trängningarna gör att de inte hinner fram till toaletten eller att de uppstår vid ljudet av rinnande vatten. Andra blir akut kissnödiga så fort de kommer till ytterdörren efter att ha varit ute.

Trängningsinkontinens förekommer lika ofta hos kvinnor som hos män och blir vanligare ju äldre man är. Orsaken kan variera från bakterier i urinen, östrogenbrist hos kvinnor, stenbildning i urinblåsan, prostataförstoring eller cysta på äggstocken, till sjukdomar i nervsystemet och i sällsynta fall tumör i urinblåsan eller äggstockarna. I de flesta fall är man dock inte helt klar över orsaken.

Att leva med trängningsinkontinens kan vara mycket besvärande och innebär för de flesta en mer eller mindre tydligt försämrad livskvalitet. Vanliga behandlingar är blåsträning, medicinering och el-stimulering.