Det finns flera olika typer av prostataoperationer. Den mest omfattande innebär att man opererar bort hela prostatan. Det kallas radikal prostatektomi och utförs vid cancer i prostatakörteln.

Vissa män får problem med urinläckage efter en sådan operation.

Prostatakörteln sitter alldeles vid urinblåsan. Genom körteln går urinröret, som har till uppgift att leda urinen från urinblåsan och ut ur kroppen. Vid vissa typer av canceroperationer måste man avlägsna hela prostatakörteln, för att vara säker på att få bort alla cancerceller. Då skär man av urinröret omedelbart ovanför prostatakörteln, och omedelbart under körteln, därefter tar man bort hela prostatakörteln för att på så sätt avlägsna området där cancertumören sitter. Urinrörets båda avskurna ändar förs samman och sys ihop, likt två slangar som ska kopplas samman.

För att urinen ska kunna passera ut ur urinblåsan under läkningstiden placeras en kateter i urinröret. Katetern påverkar också läkningen och förhindra att kopplingen, själva ärret drar ihop sig alltför mycket.

Margareth Harris är sjukgymnast och uroterapeut på Karolinska Sjukhuset i Solna. I sitt arbete träffar hon dagligen nyopererade män. Många av dem besväras av urinläckage.

- Innan kopplingen har läkt ihop och ärret mognat, finns det risk att man läcker urin. Vissa nyopererade män läcker mycket, andra läcker inte alls. Båda delarna är lika normalt, säger hon.

En annan anledning till att män läcker urin omedelbart efter en prostataoperation är att musklerna helt enkelt ?lägger av?. Det är musklernas sätt att reagera på den påfrestning de utsattas för under själva operationen. De kan också ha blivit skadade under ingreppet.

- I de flesta fall tar det tre, ja upp till sju månader innan en patient blir läckagefri, säger Margareth Harris.

Vad kan man göra för att minska besvären med urinläckage efter en prostataoperation?

Se mer under rubriken; Tips och råd efter operation.