Män som äter mycket sojabönor, bönor och solrosfrön löper betydligt mindre risk att drabbas av prostatacancer. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. 

alt

De män som äter livsmedel som innehåller fytoöstrogener växtproducerade östrogener skyddas mot den cancerform som är vanligast bland män i västvärlden idag.

Varje år insjuknar ungefär 10 000 män i Sverige i prostatacancer. Varför denna cancerform är så vanlig vet forskarna mycket lite, men ålder, etnicitet och ärftlighet brukar ses som riskfaktorer. Det finns dock flera studier som visar att kosten också spelar en viktig roll.
I Kina och Japan, där man i större utsträckning än i västvärlden äter fytoöstrogrika livsmedel, är förekomsten av prostatacancer också lägre.

Bönor skyddar

Studien från Karolinska Institutionen visar att män som åt sojabönsprodukter, bönor, linfrö, solrosfrö, bär och jordnötter hade 26 procent lägre risk att drabbas av prostata cancer. Bönor var det livsmedel som bidrog mest till den skyddande effekten.

Forskarna vet ännu inte om den skyddande effekten beror på fyroöstrogenerna i sig själv eller om den beror på kombinationen med andra ämnen som finns i samma typ av livsmedel.