Johan är 32 år och lever ett hektiskt singelliv i Stockholm. Som projektledare har han en tuff arbetsvecka och jobbar ofta över. När han lyckas slita sig från kontoret på kvällarna går han gärna förbi sitt stamställe som ligger på vägen hem. Där brukar hans kompisar samlas för att dricka öl och snacka någon timma innan det är tid att bege sig hemåt.

Allt hade egentligen varit frid och fröjd i Johans liv om det inte var för trängningarna han lider av. Den sista tiden har situationen blivit ohållbar. Johan har flera gånger tvingats avbryta viktiga möten för att han plötsligt utan förvarning blivit tvungen att rusa till toaletten. 

Johan har varit på vårdcentralen ett par, tre gånger det senaste året och fått antibiotika eftersom läkaren misstänkt att hans trängningar berott på urinvägsinfektion.


När Johan nu återvänder till vårdcentralen med mer akuta besvär anser läkaren att man noggrannare måste utreda vad trängningarna beror på. Johan lämnar ett urinprov och läkaren känner på hans prostata. När allt ser normalt ut ber läkaren Johan att fylla i en miktionslista, en dagbok över dygnets alla toalettbesök. Johan ska anteckna när och hur mycket han kissar under två dygn.


Vid återbesöket en vecka senare kan Johans läkare konstatera att Johan lider av en överaktiv blåsa. Detta är förvisso vanligast bland kvinnor, men även yrkesarbetande män med en aktiv livsstil, som Johan, drabbas. Läkaren ställer diagnosen från miktionslistan som visar att Johan kissar stora volymer på morgonen, för att sedan, under arbetsdagen, kissa lite men ofta. Att Johan dricker mycket alkohol och koffeinhaltiga drycker som kaffe, cola och energidrycker har förvärrat hans besvär.

Läkaren ordinerar Johan knipövningar för att träna sin bäckenbottenmuskulatur. En stark bäckenbotten minskar risken för läckage.  Läkaren rekommenderar även Johan att blåsträna och att ta det lugnare på jobbet. Att dra ned på alkohol och drycker som innehåller koffein är också viktigt.

Johan är ambitiös och lägger genast upp ett program för sina knipövningar. Han beslutar sig att blåsträna hemma när han är ledig. De första gångerna är det svårt att stå emot trängningarna men redan efter några helger går det lättare. Det går förvånansvärt lätt att byta ut ölen, colan och energidryckerna mot vatten och juice. Svårare är det med kaffet, men efter någon vecka har Johan vant sig att bara dricka två koppar om dagen. En månad efter läkarbesöket är Johan nästan helt fri från sina besvär.