Att gå upp på natten för att kissa kallas nokturi.

Det är vanligt, särskilt ju äldre man blir. Om man har svårt att somna eller behöver gå upp flera gånger till toaletten kan nattsömnen bli störd.

Det finns många orsaker till att man vaknar under natten och känner sig kissnödig. 

Nocturi kan bero på att man dricker mycket. Kaffe, te eller alkohol på kvällen bidrar till ökad urinproduktion på natten. Andra exempel på störd nattsömn kan vara att man har ont någonstans eller lider av sömnsvårigheter.

Det kan också vara så att man till följd av viss sviktande funktion hos hjärtat samlar på sig vätska i kroppen under dagtid till exempel i form av svullnad på underbenen. När man lägger sig ner, omfördelas vätskan i kroppen och det bildas större urinmängder som leder till att man behöver kissa fler gånger på natten.

Med ålder ökar också urinproduktionen nattetid på grund av normala hormonförändringar. Yngre människor producerar mindre än 20 procent av den totala urinmängden under natten, äldre personer däremot cirka 30 procent.

Den som lider av överaktiv blåsa dagtid har i många fall samma symtom nattetid och detta kan också vara en orsak till nokturi.

Sömnsvårigheter kan ha många orsaker och när man vaknar på natten är det ibland skönt att lätta på trycket även om behovet inte är så stort.

Ändrade vanor

Vad kan man göra? Först ser man över sina vanor, framförallt på kvällarna. Genom att bli uppmärksam på hur mycket man dricker, kan besvären minskas.

För att minska bensvullnaden hjälper det ibland att ha fötterna högt någon timme före sänggående.