Andra artiklar

Sven är en av många män som har opererats för cancer i prostatan. I Sverige genomfördes 2001 närmare 1 000 så kallade radikala prostatektomier. Det innebär att hela prostatan opereras bort, för att avlägsna de aggressiva cancercellerna.

 

Sven genomgick sin operation på försommaren 2004. Några veckor efter operationen är han fortfarande lite omtumlad, men glad över att operationen är över. Han är på återbesök på sjukhuset, och kommenterar operationen så här:
- Innan jag opererades tänkte jag bara på cancer. Vi vet alla att vi ska dö, men jag hade fått ett könummer. Jag stod plötsligt väldigt långt fram i kön. Nu, när operationen är över och allt har gått bra, handlar tillvaron mer om hur jag ska kunna återvända till mitt vanliga liv så fort som möjligt.
Vid den information han fick av en uroterapeut någon vecka efter operationen, då katetern också togs bort, var han främst intresserad av hur han ska bli av med sitt urinläckage.
- Det var så söligt på natten. Katetern läckte och lakanen blev fuktiga. Det kändes inte bra, säger Sven.


Nu är han av med katetern och har börjat träna upp musklerna i underlivet för att återfå kontrollen över urinblåsan. I början var musklerna så försvagade att han inte kunde knipa av strålen när han kissade, men med idog träning har musklerna stärkts.
- Jag har blivit min egen personliga tränare, säger Sven och skrattar.
Målet är tydligt:
- Jag ska inte behöva stanna på Tranebergsbron i rusningstid för att gå ut och slå en drill. Jag ska kunna hålla mig, minst 3-4 timmar, utan att vara rädd för att läcka.
Ännu så länge är det en bit kvar. Inkontinensskydden är en trygghet som ger Sven möjlighet att lämna hemmet för att handla. 
- Innan jul ska jag kunna klara mig utan dem också, avslutar Sven.