Att hitta rätt bland dagens alla inkontinensskydd är inte alltid det enklaste. Det vet Olof som testat det mesta på marknaden. Idag använder han fyra olika skydd, allt beroende på vad han ska göra.

Det tar tid att hitta rätt mix av skydd. Jag vet inte hur många olika jag testat genom åren för att hitta just de här som passar mig och min livsstil, berättar Olof.

Olof har haft problem med de nedre urinvägarna sedan början av 90-talet. Det hela började med en inflammation i prostata, så kallad prostatit, när han var 48 år gammal. Olof behandlades med antibiotika och blev bättre, men snart återvände besvären i form av återkommande flytningar.
Läckagen var inte stora, men ändå irriterande varför Olof började använda små skydd.

Besvären kom och gick

Först provade jag ett droppskydd som man lägger penis och pung i. Det trivdes jag inte alls med eftersom det var svårt att få skyddet att sitta rätt.
Olof gick vidare och testade ett skydd som påminde om en bredare dambinda.
Det fungerade något bättre.
Problemet var att det inte var insvängt mellan benen, vilket gjorde att det skavde och kändes klumpigt.
Olofs besvär kom och gick. Oftast lindrades besvären under sommarmånaderna för att förvärras när vintern och kylan kom. Efter något år konstaterades det att Olof led av kronisk prostatit, ett tillstånd man inte kan göra så mycket åt.

Trängningsbesvär

Olof är dock inte mannen som ger upp. Trots problemen fortsatte han sitt liv i stort sett som vanligt. Han tränade löpning, sprang maraton och tävlingscyklade.
I slutet av 90-talet förvärrades dock besvären. Olof fick trängningsbesvär.
Det är väldigt obehagligt. Jag kan hålla mig en kort stund från det att jag känt första trängningen men sedan tömmer sig blåsan helt plötsligt. Det finns absolut inget jag kan göra.
Störst problem har Olof när han springer. Eller rättare sagt precis när han går i mål.
Jag läcker nästan aldrig medan jag löptränar, men så snart jag går i mål så kommer det. Samma sak händer efter långa prommenader. Jag vet inte hur många gånger blåsan tömt sig i affären, i hissen eller precis utanför dörren.

Kontakt med vården

Under det tidiga 90-talet hade Olof experimenterat med skydd på egen hand.
Jag testade med allt möjligt, bland annat köpte jag cellstoff som jag försökte använda som skydd, men det fungerade inte.
Olof hade även kontakter som gjorde att han kunde skaffa skydd utan att vända sig till vården. Men med de ökande besvären blev situationen till slut ohållbar.
Jag hade dragit mig i det längsta för att kontakta vårdcentralen, men till slut tog jag mig samman och sökte hjälp hos distriktsköterskan.
Distriktsköterskan skrev ut skydd. Sedan slutet av 90-talet har Olof talat med så väl urologer som uroterapeuter och provat olika behandlingsformer. Inget har dock kunnat bota honom. Idag har han accepterat sina besvär.
Jag ser mina läckage som vilken åkomma som helt. I början var jag väldigt orolig för att mina skydd skulle synas, det tänker jag inte så mycket på längre.
Olof har fortsatt sitt aktiva liv. Idag springer han, han cyklar och åker inlines.
Och han har alltid skydd på sig.

Fyra olika skydd

När jag joggar använder jag ett skydd som ser ut som en tjockare underbyxa.  Den fungerar relativt bra. Enda nackdelen är att fyllningen inte går hela vägen upp till midjan, vilket har orsakat synligt läckage ibland.
När Olof är ute på stan, går på bio eller liknande använder han ett större timglasformat skydd, som är bredare fram och bak.
Det är 60 centimeter långt och går upp till midjan, vilket känns tryggt och bra.
Är han hemma använder han samma sorts skydd, dock tunnare och kortare.
Jag läcker mycket sällan om natten, men det har hänt och då var jag tvungen att slänga hela madrassen. Därför använder jag skydd även på nattetid. Det är ett tjockare och längre skydd.
Olof rekommenderar andra män som besväras av läckage att vända sig till sjukvården. Först och främst för att få en utredning, men också för att få skydd.
Alla besvär är individuella, därför kan det ta tid att hitta ett skydd som man trivs med. Men det är viktigt! Utan rätt skydd hade jag aldrig kunnat bevara min livsstil.