Anders har länge haft problem att kissa på offentliga toaletter. Besvären började i tonåren och har kommit och gått under åren. Men även om Anders aldrig någonsin har använt en pissoar och oftast undvikit de mest välbesökta offentliga toaletterna så har han kunnat leva sitt liv, i stort sett, som han har velat.

För några år sedan genomfördes en stor omorganisation på Anders arbete. I samband med denna förvärrades hans besvär och han fick svårt att använda toaletten på arbetsplatsen. Det var besvärande, men han lyckades komma runt problemet genom att låta bli att dricka under arbetsdagen. När han inte drack kunde han hålla sig tills han kom hem på kvällen. Att han var tvungen att skynda sig hem på kvällen lärde han sig att leva med.

Besvären förvärrades ytterligare för ett halvår sedan då hans sambo började studera och Anders var föräldraledig. Plötsligt kunde han inte kissa hemma när hans son fanns i närheten. Han kände sig så stressad av det faktum att sonen fanns i lägenheten och det fullkomligt låste sig.
I stället för att söka hjälp organiserade han, ännu en gång, om sitt liv. Det innebar att han uträttade sina behov på morgonen, innan hans sambo gick till universitetet. Hon var sedan tvungen att komma direkt hem eftersom Anders hållit sig hela dagen.

Situationen började påfresta relationen, men Anders hade ändå inga tankar på att tala med sin läkare. Men så drabbades han av urinstopp, han kunde helt enkelt inte tömma blåsan alls. Inte ens när han var ensam hemma. Anders hamnade nu på akuten där man tömde blåsan med hjälp av kateter.
Han problem uppmärksammades och Anders remitterades till urologen. Efter utredning kunde man konstatera att Anders lider av paruresis, eller shy bladder syndrom, på svenska blyg blåsa.
Paruresis är en form av fobi. Eftersom KBT, kognitiv beteendeterapi, har visat sig var en framgångsrik behandling vid fobier har Anders bestämt sig för att prova. Han har nu fått remiss till en terapeut.