Den som har besvär med urinläckage ska söka hjälp. Runt om i landet finns det distriktssköterskor, uroterapeuter, barnmorskor, husläkare, gynekologer, urologer och sjukgymnaster som varje dag möter och behandlar kvinnor och män som läcker urin.

De flesta som söker hjälp har haft besvär en längre tid. Vid ett första besök försöker sköterskan eller läkaren få en uppfattning om vilken typ av inkontinens det är och hur stora besvär patienten har. Tillsammans går man igenom ett frågeformulär med frågor som när man läcker, hur mycket urin man upplever att det kommer varje gång, hur länge man har haft besvären... och så vidare.

Vissa patienter drar sig för att prata om sitt urinläckage. De har svårt att förklara och finna ord. Det är ganska självklart. Har man haft besvär i flera år, och kanske aldrig talat med någon om dem, så kan det vara svårt att plötsligt berätta.
Men ett besök är första steget för att bli bättre eller helt besvärsfri.

Vilken typ av behandling distriktssköterskan eller läkaren rekommenderar, beror på vilken form av inkontinens man lider av.

alt

Drick lagom

Idag är det en trend att dricka mycket vätska. Något som kan leda till att man får kissa besvärande ofta, får svårt att hinna till toaletten eller att man måste gå upp på natten för att kissa. Att dricka lagom, d.v.s. 1,5 - 2 liter vätska per dygn, är därför ett första steg i att bli vän med sin blåsa. Tänk på att allt flytande räknas, även fil och soppa. Kom också ihåg att drycker som kaffe, te och alkohol retar blåsan och bidrar till tätare toalettbesök.