4fa192c0d38685c06e7f221195ddbc7b

Utdrag ur boken ”Managing Life with Incontinence” från the Simon Foundation for Continence

Experterna är överens; motståndskraft och attityd till svårigheter i livet är till viss del nedärvt. Men det är också något man kan lära sig att förändra. Att inte ge upp eller att helt enkelt se på sina problem ur en mer positiv synvinkel, är något man i olika grad kan träna upp. Läs Wlodeks historia och tilllåt dig inspireras!

Att inte känna sig hjälplös eller förlora hoppet utan istället hitta nya vägar, nya sätt att tänka och att fortsätta hoppas och att inte skämmas inför sin situation, gör det lättare att leva med inkontinens. Eller som Wlodek Kowalski uttrycker det: Man har inget val; det är bara att ta tag i det nya livet!

När Wlodek fick diagnosen prostatacancer för sju år sedan förändrades hans liv. Operation och strålning förstörde hans urinblåsa och gjorde honom inkontinent.

Ett helt nytt kapitel i Wlodeks liv tog sin början.

”Jag kände stor besvikelse och förtvivlan. Sedan tog irritationen över – Varför händer detta just mig? Men efter en tid blev situationen till rutin och en viktig och lugnande tanke tog vid

– Varför är det egentligen orättvist att just jag drabbas av detta? Är jag bättre än någon annan och borde detta därför inte drabba just mig? Jag som haft så mycket lycka i mitt liv; har jag verkligen rätt att kalla detta som händer mig orättvist?

Det tog tid att lära sig och skapa de nya rutiner som följer ett liv med oregerlig blåsa. Bara att planera dagen blev till en början ett stort åtagande för Wlodek.

”Vad ska jag göra idag? Var kommer närmaste toalett ligga, har jag extra inkontinensskydd med mig, har jag en plastpåse med, hur luktar jag..? Man känner sig som en fånge i sin egen urinblåsa, en blåsa som ställer krav, som kontrollerar mitt liv, min vardag, min sömn och mina dryckesvanor. Bara att gå ut och ta en öl med kompisarna kräver t ex ständig koll på toalettbesök. Jag fick helt enkelt glömma mitt gamla liv och ta tag i det nya!”

Vlodek gör en liknelse via en vits som berättades i Polen under kommunisttiden i Polen i hans ungdom:

”En arbetare frågar under ett partimöte:

Hur ska jag kunna komma upp till min arbetskvot när min traktor är trasig?
Vad är det för fel på din traktor, kamrat?
Ett hjul är trasigt!
Kamrat, varför vara så negativ angående ett hjul som inte fungerar när man kan vara positiv angående de tre hjul som gör det!
”Ja, varför tycker jag så väldigt synd om en del av min kropp som inte fungerar när jag istället kan tänka på vilka fantastiskt välfungerande njurar jag har! För att inte tala om resten av min kropp? Jag kan cykla, styrketräna och vandra i grekiska berg med min hustru. Jag kan jobba heltid, springa efter min lille sonson och åka utomlands på semester, säger Wlodek.

En utlandsresa kräver dock vissa utmaningar för Wlodek och andra med inkontinensbesvär. Det gäller att ha packat rätt!

Efter en långresa fastnar han och många andra svenska turister i Asien. En isländsk vulkan satte stopp för den planerade hemresan

”Många av oss lite äldre i gruppen började bli oroliga efter ett par dagar; medicinerna började ta slut. Då berättade jag att mina inkontinensskydd snart var slut – och ett underbart mänskligt fenomen uppstod; solidaritet! Två herrar kom med inkontinensskydd till mig. En kvinna delade med sig av sin medicin. Så visst; inkontinensen har begränsat mitt liv och då och då känner jag mig generad. Men tack och lov är omgivningen tålmodig och empatisk och det betyder att jag inte behöver skämmas för mina problem. Och när du bestämmer dig för att sluta skämmas, då blir plötsligt inkontinensen – eller vilket handikapp som helst – så mycket lättare att leva med.”

Miljoner av människor världen över lever med inkontinens. Många isolerar sig och tappar hoppet. Och det första steget till förändring känns många gånger som det längsta. En viktig bit är att försöka analysera sitt sätt att tänka och träna sig på att tänka om. Vissa tankebanor leder till mönster i hur man agerar och resonerar. Ibland skapar dessa mönster negativa cirklar och man fastnar i en livsstil som gör inkontinensen mångt värre än vad den kanske egentligen är. Att bryta sin isolering, hitta nya sätt att umgås om de gamla inte fungerar som förut. Att sluta skämmas och istället ta emot sina medmänniskors hjälp och empati, leder till stora förbättringar. Det är alldeles för lätt att bara säga ”tänk positivt” när vi pratar om inkontinens, men det är viktigt att hitta ett perspektiv på livet som innebär att du ser inkontinensen som en jobbig utmaning, inte som en katastrof. Kan du inte hoppa över ditt hinder; spring runt om eller kryp under!

 

Wlodek må vara en man med både nedärvd och intränad positiv livssyn, men allas våra hjärnor är relativt lättlurade. Att tänka positiva tankar ofta, gör de de s k hjärnspåren djupare och vi trillar sedan lättare in i de spåren i våra tankegångar.

 

Om ett par månader publicerar vi nästa artikel i vår serie ”Att leva med inkontinens”. Vi möter Kira som berättar om sin ansträngningsinkontinens. Hon berättar om den okunskap hon mött inom vården och om hur hon nu äntligen fått hjälp och kan leva fullt ut igen.

 

Text Louise Malmros Manfrinato Källa: Cherlyle B Gartley Managing Life with Incontinence