Sed luctus sit amet libero eu consequat. Nunc nulla tortor, facilisis et ipsum finibus, maximus eleifend nulla. Phasellus ultrices lacinia ligula vel accumsan. Donec congue velit vel nibh fermentum tincidunt. Donec tellus arcu, elementum sed porttitor vel, fringilla id dolor. Maecenas porta augue euismod dictum tristique. Vivamus mattis libero sapien, eu feugiat libero facilisis eget. Praesent ornare velit libero. Nulla dictum vel turpis feugiat mollis. Donec rutrum lacus vel massa ultricies posuere. Maecenas at arcu eu dui ultricies semper. Nulla fermentum blandit diam. Quisque justo felis, consectetur nec ultricies non, commodo ut lacus. Praesent ut diam justo.

ensam kvinna

Antal kateteriseringar

En uroterapeut eller läkare avgör tillsammans med patienten hur ofta man behöver använda RIK. Det varierar från person till person beroende på typ av blåsproblem, hur mycket man dricker och eventuell medicinering.  Det är viktigt att följer dessa instruktioner för att undvika infektioner. Som regel bör urinblåsan aldrig innehålla mer än 350?400 ml urin.

Dryck

Det är bra att dricka minst 6?8 glas vätska om dagen. Genom att dricka minskar till exempel risken för urinvägsinfektion.

Före kateteriseringen

Försök om möjligt att alltid kasta vatten på normalt sätt innan du använder katetern. Försök att slappna av i bäckenbotten och undvik att pressa på med bukmusklerna. Ibland kan en rinnande kran stimulera vattenkastningen.

När vattenkvaliteten är dålig

Om du inte litar på vattenkvaliteten, använd buteljerat vatten, saltlösning eller sterilt vatten. Du kan också använda en kateter med vattenpåse eller en kateter med både  vattenpåse och uppsamlingspåse.

Passa in RIK i det dagliga livet

Det kan vara bra att skapa vissa fasta rutiner för att kunna passa in RIK så smidigt som möjligt i det dagliga livet. Det är till exempel bäst att börja dagen med att kateterisera sig. Andra tillfällen när det kan passa bra att utföra RIK är under pauser eller raster och före lunch. Då kan du lätt kontrollera hur många gånger du utför kateterisering varje dag och hantera din RIK utan att det hindrar dig i ditt arbete, ditt skolarbete eller i andra aktiviteter. Se till att du alltid har katetrar till hands. Här är ett tips: lämna kvar några katetrar på platser som du ofta är på, till exempel arbetet, hemma hos vänner, i sommarhuset eller hos släktingar.

Personlig hygien

Du bör tvätta det genitala området en gång om dagen. Använd en mild tvål för att undvika att tvätta bort den naturliga bakteriefloran som skyddar dig mot infektion. Glöm inte att tvätta händerna före varje kateterisering.

Resor

Ta alltid med dig tillräckligt många kateterar när du är borta hemifrån. Om du reser utomlands, be din läkare att skriva några rader om att de katetrar du har med dig är till för att tömma urinblåsan. Du kan också be din förskrivare om ett hjälpmedelsintyg. Det kan göra att du slipper krångel i tullen. Om du inte är säker på vattenkvaliteten, använd buteljerat mineralvatten. Du kan också ta med dig en kateter med vattenpåse eller en kateter med både vattenpåse och uppsamlingspåse.

Svårigheter med att föra in katetern

När du inte kan föra in katetern är det som regel sfinktermuskeln som utgör ett hinder, särskilt om du är spänd och inte lyckas slappna av. Ett bra tips är att hosta några gånger, vilket gör att bäckenbotten slappnar av och att katetern går förbi hindret. Du kan också trycka lätt men bestämt på katetern. Sfinktermuskeln slappnar då av efter en stund och katetern glider lätt in. Om du har problem med att dra ut katetern, vänta några ögonblick och försök igen. Om den fortfarande inte vill komma ut, försök hosta, eftersom det ofta hjälper.

Tarmvanor

Det är viktigt att magen fungerar bra. Det gör det lättare att tömma urinblåsan helt. Ät en välbalanserad kost med mycket frukt och grönsaker. Om du får förstoppning, kontakta en läkare eller sköterska för att får råd.

Utomhusvistelse

Om du vistas utomhus kan det vara svårt att få tag på både en toalett och kranvatten. Om det inte finns något kranvatten eller om du inte litar på vattnet, använd buteljerat vatten, saltlösning eller sterilt vatten. Det finns också ett antal olika katetrar för utomhusbruk. Om det inte finns någon toalett kan du använda en kateter med vattenpåse eller en kateter med både vattenpåse och uppsamlingspåse.

UVI (urinvägsinfektion)

Det är vanligt att människor som använder katetrar har en högre bakterienivå i urinen. Men om du lider av en urinvägsinfektion med symptom som inkluderar hög kroppstemperatur, smärta vid vattenkastning, en önskan att ofta kissa, ryggvärk, feber, illaluktande och/eller grumlig urin eller blod i urinen, bör du konsultera en läkare.

Om det skulle förekomma några stänk blod i urinen är det inget att oroa sig för. Det händer ibland och bör försvinna inom några dagar. Sök genast läkare om det blöder ihållande eller om levrat blod förekommer i urinen.