Varmt och klibbigt... men vadå?

måndag, 22 juli 2013 16:01 Skrivet av 

”Det är lite som att kissa i byxan, först blir det varmt och skönt, sen blir det jävligt kallt…” Detta gäller inte den som har blöja, kan jag tala om. Det blir i stället ett fuktvarmt omslag. Alldeles särskilt nu i dessa heta sommartider… Riktigt varmt och klibbigt!

Tempen bara stiger och stiger, i alla fall inomhus och det verkar nästan omöjligt att kyla ned lakanen när det är dags att sova. Man ligger där och vrider och vänder sig utan något täcke och väntar på att nattbrisen som sakta rör gardinerna skall ge litet svalka. Och det gör den till slut, men inte runt stjärten.

Men jag klagar inte. Tro inte det. Jag älskar livet och årstidernas växlingar. Och jag är djupt tacksam för att jag, som ändå har skadat mig så pass att jag har tappat kontrollen över blåsan, kan leva det ljuva livet och delta i så gott som allt det jag vill. Jag är en social varelse och älskar att umgås med familjen och nya och gamla vänner. Men också att dona och greja med allt som jag har omkring mig och att alltemellanåt resa utomlands en sväng.

Och detta är helt tack vare dessa fina blöjor som finns idag. Utan dem vet jag inte hur mitt liv hade gestaltat sig. Hade jag levt bara någon eller ett par generationer tidigare, så hade jag väl suttit hemma i ett urinstinkande hem omvirad av gamla trasor. Hemska tanke! Jag har inte forskat i blöjans historia, som väl är lika lång som mänsklighetens, men jag kan tänka mig att förutsättningarna var helt andra innan plasten uppfanns.

Plastbyxor, knäppta i sidorna och med någon form av absorberande material, möjligen cellstoff eller kanske tyg, har jag ett svagt minne av att yngre syskon och småkusiner hade på femtiotalet tills de blev torra. Men hur jag själv var utstyrd på fyrtiotalet, vet jag ingenting om. Och naturligtvis inte heller hur vuxna med blåsrubbningar på den tiden fick skydda sin omgivning. Hade varit intressant om någon visste…

Med tanke på dagens utmärkta skydd i olika storlekar och utföranden, dessutom skattefinansierade till dem som är i behov av dem, blir jag förbluffad, nästan irriterad över att det finns så många som fortfarande lider i det tysta. Kanske för att de helt enkelt inte känner till möjligheten eller kanske för att de inte vågar avslöja sina problem inför en läkare. Det visade den Nordiska undersökningen mycket klart, som jag hänvisat till tidigare. Här har sjukvårdspersonal, patientorganisationer som Sinoba, men inte minst också företagen som tillhandahåller produkterna ett stort ansvar. Mer reklam i TV och annan media skulle säkert avdramatisera problem med blåsan.

Apropå det, såg jag just i dagens DN att Örjan S., 62, hade blivit sur för att han fått reklam för inkontinenshjälpmedel i brevlådan.

Jag tycker det är ett jäkla påhopp. Jag är för ung för sådan här reklam, dessutom behöver jag inte inkontinenshjälpmedel, säger Örjan S . Han ringde därför upp företaget och frågade var de hade fått tag på hans personuppgifter. Företaget svarade att de hade köpt uppgifterna av ett marknadsanalysbolag som i sin tur köpt det av Bolagsverket. Örjan S. ingår i myndighetens register i egenskap av enskild firmatecknare och styrelse­ledamot i ett aktiebolag.

Att jag fått den här reklamen kan ses som lustigt, men det allvarliga är att man lämnar ut personuppgifter i bulk utan kontroll och att de i förlängningen kan exponeras för exempelvis identitetsstöld eller cyberbrottslighet. Någon med brottsligt uppsåt kan till exempel registrera sig som ägare för mitt hus, ändra min postadress eller beställa varor på internet, säger han.

Här håller jag fullständigt med Örjan. Detta är ett jäkla oskick, som jag verkligen hoppas att Datainspektionen kommer till rätta med. Och det gäller många, många fler företag än de som säljer blöjor. Vi trakasseras snart sagt dagligen av olika marketingföretag i telefon, på nätet eller i brevlådan. Men visst är det så typiskt och förmodligen litet spännande att just detta fall handlade om inkontinensskydd, eller hur? Annars hade nog inte DN tagit upp det. Någon som sätter mot?

Det måste finnas andra sätt att sprida det goda ordet. För tyvärr finns det många som är både betydligt yngre, men också äldre än Örjan som behöver hjälp med blåsan. Det kanske även Örjan, 62 så småningom kommer att få erfara…

Håll ut, hösten är snart här

Petter

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Frågor eller funderingar kring blogginlägget? Diskutera detta i forumet, klicka här för att gå dit »


« Gå tillbaks till bloggens startsida